Anar att det här inlägget kommer orsaka tankar, känslor, reaktioner och diverse fnysningar här och där... så om du inte är av den sorten att du låter andra tycka som de vill.. så kanske du ska sluta läsa nu.
Min fundering gäller alltså det här med värk och smärta.
Jag har funderat i många år på varför en del drabbas och inte andra. Jag har också funderat på varför en del blir friska och inte andra.
Hur kommer det sig till exempel att människor som under sin uppväxt ofta besökte läkaren - oavsett åkomma - är sjukare och drabbas oftare som vuxna? Betyder det att det generellt är en sjukare människa, eller betyder det att föräldrarna har varit "hönsföräldrar" och sprungit till läkaren i tid och otid, vilket i sin tur har intalat barnet att det är sjukligt av sig?
Kanske har denna person under hela sin uppväxt fått höra: "Du blir ju så lätt sjuk. Du tål ju inte så mycket. Du har ett svagt immunförsvar. Ja, du åker då på allt som går."
Hur blir man som människa när man växer upp med den inställningen?
Och hur mycket av all värk människor bär på är suggestiv?
Jag menar inte att människor inte har ont... men jag menar att om man ideligen fokuserar på sin smärta, pratar om sin smärta, ger smärtan all uppmärksamhet den INTE förtjänar... hur lätt är det att bli fri från sin värk då?
Generellt sett är jag jävligt trött på människor som ÄR sin smärta. De vältrar sig i sitt elände, beklagar sig, är martyrer och talar om vad de MINSANN klarat av trots sin smärta. Hela deras liv cirkulerar kring smärtan och dess effekter på deras liv. Dessa människor är bittra, sura och dänger gärna sin patetiska livssyn i huvudet på andra människor. "Jaja.. du kan ju i alla fall shoppa du. Jag kan inte ens resa mig upp."
Oh, Bu-hu!
Ta en titt på människor som skrattar varje dag TROTS sin smärta. Människor med kronisk värk som lever sitt liv ändå. Människor som aldrig ömkar sig själva eller lastar andra med sitt mående trots att de har ont som fan. De är mina hjältar! De har förstått att värken finns där oavsett, och att de kan välja om de vill skratta sig igenom värken eller gråta sig igenom den.
Sedan har vi förstås kategorin människor som är sjukpensionärer hela sina vuxna liv och inte kan jobba för de har så ont.. fast det hindrar dem inte från att gå på stan i flera timmar och storstäda lägenheten/huset en hel dag och gå ut och dansa en hel kväll och åka till Liseberg och... ja, ni vet.
Jag vet att det finns tillstånd som är värre eller bättre beroende på dag, och jag vet att även en människa med kronisk värk måste få ha roligt, men jag syftar på den kategorin som uppenbarligen inte är styrda av sitt dagliga tillstånd utan snarare av vad de har lust med och när de har lust... Jag undrar om dessa arbetsskygga människor är medvetna om vad de utsätter människor med RIKTIG värk för? Det är nämligen de med RIKTIG värk som drabbas värst genom utförsäkring m.m.
Hur som helst... jag kan inte låta bli att tro på att många människor med RIKTIG värk faktiskt kan påverka sin sjukdomsbild en hel del. Ta placebo-preparat till exempel. Läkemedelsforskningen har visat att placebo (=sockerpiller utan verkan) ibland till och med är BÄTTRE än den riktiga medicinen. Och visst är det så att vår tro på tillfrisknandet är oerhört viktigt. Om vi inte tror vi kan bli friska så kommer vi inte heller bli det. Det är också tron på tillfrisknandet som gör att placebo fungerar. Om vi tror på medicinen så kommer cellerna i kroppen att börja verka för ett tillfrisknande vare sig vi äter placebo eller det "riktiga" preparatet.
Ibland kan tron på tillfrisknandet vara nog även utan mediciner.
1998 blev jag påkörd och fick en whiplashskada.
Jag hade förmånen att genomgå ett sexmånaders rehabiliteringsprogram som precis hade grundats då. Jag simmade, gick hos sjukgymnast, promenerade, använde TENS-apparat (Transkutan Elektisk NervStimulering), gjorde nackövningar, låg på värmedyna och käkade smärtstillande i mängder som skulle kunna ha knockat en elefant.
Tyvärr blev inte resultatet som läkaren väntade. En slätröntgen visade att nackpelaren är förskjuten permanent åt ena sidan och mina högsmärtande trigger points i nacke och skuldror beror enligt neurologen på avslitna nervtrådar. En centimetertjock lunta från Smärt- och Rehabiliteringskliniken deklarerar att min smärta är kronisk och permanent och att jag aldrig kommer arbeta mer än högst 50%.
Jag hade kunnat resignera under "domen". Jag hade kunnat bli en människa som har ont och har ont och har ont och ovanpå det äter smärtstillande och sover illa och inte kan jobba och måste leva på sjukpension - kanske till och med bli utförsäkrad.
Men jag valde en annan väg! (Ja, jag skrev VALDE!)
Efter tre år i smärtträsket tänkte jag att JAG VÄGRAR!
Ska jag, som är inbiten workoholic, aldrig kunna jobba mer? Ska jag inte kunna leva ett liv som andra människor? Det här går jag inte med på!
Så jag slängde alla mina smärtstillande mediciner åt fanders och bestämde mig för att behandla nacksmärtorna som den där stöddiga killen i mellanstadiet; Jag ignorerade den fullständigt.
I flera månader trodde jag att jag skulle dö.
Jag grät och jag skrek och jag satt i ett hörn av sovrummet på nätterna och bara ville dö. Ibland hade jag så ont att jag spydde. Ibland sov jag inte på flera nätter i rad. Det var den värsta perioden i mitt liv, men jag gav mig inte. Jag vägrade ta smärtstillande och jag vägrade prata mer än nödvändigt om min värk. Jag lät den inte äga mig.
Efter tre månader vände det. Kroppen lyckades producera tillräckligt med endorfiner för att jag skulle kunna börja fungera igen, och det FUNGERADE. Visst hade jag ont... varje dag till och med... men ju mer jag lärde mig att inte låta smärtan "kliva in i rummet" så fungerade det.
Det är nu längesedan jag lärde mig hantera min smärta.
Visst har jag fortfarande ont, men inte mer än jag kan hantera det. Och för ett halvår sedan hade jag min första fullständigt smärtfria dag på 16 år! Det var en fantastisk upplevelse. Jag vet inte hur eller varför... men jag upplevde det!
Och jag lovar... jag kommer ALDRIG bli en sådan som beklagar mig och lastar min värk på andra. Varför ska andra bära min värk? Det räcker väl att jag gör det. Och inte blir värken bättre för att andra vet om den?
Min filosofi är... du mår som du tänker.
Låter du smärtan äga dig? Låter du smärtan bli den centrala punkten i ditt liv?
Tro mig - det går att placera smärtan utanför sig själv, vägra lyssna på den och ge dig tusan på att leva ditt liv som du vill leva det utan att låta något annat kontrollera hur du lever.